“Sztancowanie” i “nadlewka” – czyli sztuka cięcia etykiet.

Aby otrzymać gotową etykietę w określonym formacie (wskazanym czerwoną linią wykrojnika) musimy zaprojektować pole koloru nieco większe, niż wymiar naszej gotowej etykiety. W większości przypadków wielkość gotowego projektu etykiety jest o co najmniej  1,5 mm większa ze wszystkich stron niż format wykorojnika. Tą właśnie różnicę nazywamy “nadlewką”.

 
Zwiększenie pola nadruku etykiety ma związek ze sposobem w jaki produkujemy etykiety. Gdy produkujemy etykiety samoprzylepne na roli, są one najpierw drukowane, a potem sztancowane na wybrany wymiar. Sztancowanie jest procesem mechanicznym, a materiał może lekko przesuwać się (w tolerancji +/- 1 mm) podczas sztancowania. Jeśli  kolor kończyłby się na krawędzi wykrojnika (bez nadlewki), podczas przesunięcia przy sztancowaniu można by zauważyć niezadrukowany obszar na brzegu etykiety (efekt „świecenia”). Równie istotne jest, aby ostrze wykrojnika cięło materiał wierzchni etykiet pod odpowiednim naciskiem, wystarczającym do precyzyjnego cięcia samej etykiety, ale tak aby papier spodni pozostał nienaruszony. Precyzja i jeszcze raz precyzja!
1.Ostrze wykrojnika.
2.Linia cięcia wyznaczająca granicę „nadlewki” (również zwana linią „na spad”).
3.Nadruk (grafika).
4.Materiał etykiety.
5.Warstwa kleju.
6.Warstwa spodnia (papier).

 
Tłumaczenie: (de) Stanzen und Randüberschuss – die Fähigkeit des Etiketten-Schneidens

 

“Sztancowanie” i “nadlewka” – czyli sztuka cięcia etykiet.

Branżowy Blog EtykietyPiorunem.pl !